A pamutba bújtatott otthon

Felhasználás

A felhasználás menetét megtekintheti a következő videóban. Felhasználás előtt olvassa el részletes tájékoztatónkat:

Alapozás

Akkor kezdjünk hozzá a Recitext felhordásához, ha az alapfelület: por- és zsírmentes, érdes, vízálló és szilárd (hordképes). Előny, ha a fal színe egyenletesen takaró fehér vagy a tapéta színével egyező színű. Hogy elérjük a kívánt falfelületet, szükséges az alábbi alapozást elvégeznünk:

Célunk, hogy érdes és egyenletes nedvszívó képességű (legjobb ha teljesen vízzáró) felületet hozzunk létre. Az alapozás megkezdése előtt a vízzel oldható bevonatokat, tapétákat, laza, régi festékrétegeket távolítsunk el. Az 1-2 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket, repedéseket javítsuk ki. A Recitext kenhető textiltapéta nem alkalmas a fal nagyobb hibáinak kijavítására, viszont alkalmas a kisebb repedések és egyenetlenségek eltűntetésére.  Alapozáshoz általában elegendő a Recitext alapozó, azonban fokozott figyelemmel kell eljárnunk, ha az alábbi anyagok, struktúrák jelen vannak a falban: korom, nikotin, kátrány, beázásnyom, penészesedés, rozsdás szeg, enyves festék, adalékolt betonfal, ezüsthenger, CMC, rossz minőségű vagy rosszul kivitelezett gipsz vagy glettanyag stb. Ezek jelenléte esetén vagy távolítsa el a szennyezőanyagot, vagy használjon mélyalapozót, majd valamilyen izoláló szerves oldószer tartalmú alapozó festéket, egy szóval végezzen olyan műveletet, mely a felületet teljesen vízzáróvá teszi. Telibe glettelt régi falak és gipszkarton esetén is ajánlott valamilyen vízzáró festék használata a Recitext alapozó előtt. Egyedi esetben, vagy bizonytalan helyzetben kérje szakma tanácsunkat és készítsen próbafelületet! 

Új vakolat, betonfal, jó állapotú festett fal, és a fentebb említett módokon stabilizált fal estén következhet a Recitext alapozó használata. Ügyelni kell az alapozó gyakori felkeverésére, és egyenletes felhordására. Csak az alapozás teljes száradása után kezdhetünk a tapétapép felhordásához! Száradási idő min. 24 óra!

A tapétapép elkészítése

A kiszerelés külön csomagolva tartalmazza a szükséges mennyiségű instant ragasztót. Az 1 kg-os kiszerelés 25 dkg-ot, melyet 11-12 liter langyos vízben keverőszárral elkeverünk (fokozatosan adagoljuk a ragasztót), majd min. 30 perc oldódás után ismét átkeverünk. Ha ezek után még csomósodást észlelünk, várjunk még vele, vagy szűrjük át az oldatot. A csillámport vagy a színezőpasztát is az oldatba keverjük bele. Ezek után keverjük bele az 1 kg Recitext alapanyagot, és kézzel gyúrjuk azt pépes állagúra, majd 5-10 percig hagyjuk állni. A tapétapép keverésére a keverőszár használata tilos, mert szerkezeti módosulást okozhat! Természetesen a fenti arányok betartásával a 2,5 kg-os kiszerelés és más kisebb vagy nagyobb mennyiség is előkészíthető. A bekevert folyékony tapétát utólag hígítani csak ragasztóoldattal javasolt! Az elkészítési idő összesen mindössze 45 perc!

Felhordás

A már előkészített Recitext alapanyagot műanyag glettlapáttal 2-3 mm vastagságban a falra simítjuk. A folyékony tapéta hengerelhető, szórható is, azonban ezeket a módszereket tapasztalt kivitelezőknek ajánljuk. A megkezdett falrészt egy munkamenetben kell felhordani, saroktól sarokig.

Száradási idő

A felhordott tapéta a falon 2-5 nap alatt szárad ki szépen egyenletesen. A folyamatos szellőztetést biztosítani kell, különben a nagy mennyiségben keletkező vízpára nem tud távozni a helyiségből, továbbá lehetőleg kerüljük a porral járó tevékenységeket. 

A kivitelezésből adódó hibákért felelősséget nem vállalunk!

Későbbi sérülések javítása:

Ha megsérül Recitext falborításunk, akkor nedvesítsük fel a sérülést és közvetlen környezetét, majd glettlapáttal simítsuk ki a hibát. 

Egyéb hasznos tippek

-Egyenetlenebb fal vagy kezdő kivitelezés esetén a kiszámolt mennyiségre célszerű lehet 10-15 %-ot rászámolni.

-A műanyag glettlapát sarkait kerekítsük le, így könnyebb sima felületet létrehozni.

-A Recitext felhordásának befejeztével nézzük meg súrolófénnyel a felületet, és simítsuk el az esetleges csíkokat, hibákat.

-A bekevert folyékony tapétát néhány napig nedves ronggyal letakarva, hosszabb ideig fagyasztóban tárolhatjuk.

-A későbbi sérülések, szennyeződések kijavítása céljából érdemes egy csomag kenhető textiltapétát félretenni.

-Dolgozzunk egyszerre két edénnyel, amíg az egyikből felhordjuk a masszát, a másikban ázzék a következő 
 ragasztóoldat, ezzel időt spórolhatunk meg.