A pamutba bújtatott otthon

Felhasználás

A felhasználás menetét megtekintheti a következő videóban. Felhasználás előtt olvassa el részletes tájékoztatónkat:

Alapozás

Akkor kezdjünk hozzá a Recitext felhordásához, ha az alapfelület: por- és zsírmentes, érdes, vízálló és szilárd (hordképes). Előny, ha a fal színe egyenletesen takaró fehér vagy a tapéta színével egyező színű. Hogy elérjük a kívánt falfelületet, szükséges az alábbi alapozást elvégeznünk:

Célunk, hogy érdes és egyenletes nedvszívó képességű (legjobb ha teljesen vízzáró) felületet hozzunk létre. Az alapozás megkezdése előtt a vízzel oldható bevonatokat, tapétákat, laza, régi festékrétegeket távolítsunk el. Az 1-2 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket, repedéseket javítsuk ki. A Recitext kenhető textiltapéta nem alkalmas a fal nagyobb hibáinak kijavítására, viszont alkalmas a kisebb repedések és egyenetlenségek eltűntetésére.  Alapozáshoz általában elegendő a Recitext alapozó, azonban fokozott figyelemmel kell eljárnunk, ha az alábbi anyagok, struktúrák jelen vannak a falban: korom, nikotin, kátrány, beázásnyom, penészesedés, rozsdás szeg, enyves festék, adalékolt betonfal, ezüsthenger, CMC, rossz minőségű vagy rosszul kivitelezett gipsz vagy glettanyag stb. Ezek jelenléte esetén vagy távolítsa el a szennyezőanyagot, vagy használjon mélyalapozót, majd valamilyen izoláló szerves oldószer tartalmú alapozó festéket, egy szóval végezzen olyan műveletet, mely a felületet teljesen vízzáróvá teszi. Telibe glettelt régi falak és gipszkarton esetén is ajánlott valamilyen vízzáró festék használata a Recitext alapozó előtt. Fa alapú felületek tapétázásakor szintén oldószeres vízzáró alapozás szükséges. Egyedi esetben, vagy bizonytalan helyzetben kérje szakma tanácsunkat és készítsen próbafelületet! 

Új vakolat, betonfal, jó állapotú festett fal, és a fentebb említett módokon stabilizált fal estén következhet a Recitext alapozó használata. Ügyelni kell az alapozó gyakori felkeverésére, és egyenletes felhordására. Csak az alapozás teljes száradása után kezdhetünk a tapétapép felhordásához! Száradási idő min. 24 óra!

A tapétapép elkészítése

A kiszerelés külön csomagolva tartalmazza a szükséges mennyiségű instant ragasztót. Az 1 kg-os kiszerelés 25 dkg-ot, melyet 11-12 liter langyos vízben keverőszárral elkeverünk (fokozatosan adagoljuk a ragasztót), majd min. 30 perc oldódás után ismét átkeverünk. Ha ezek után még csomósodást észlelünk, várjunk még vele, vagy szűrjük át az oldatot. A csillámport vagy a színezőpasztát is az oldatba keverjük bele. Ezek után keverjük bele az 1 kg Recitext alapanyagot, és kézzel gyúrjuk azt pépes állagúra, majd 5-10 percig hagyjuk állni. A tapétapép keverésére a keverőszár használata tilos, mert szerkezeti módosulást okozhat! Természetesen a fenti arányok betartásával a 2,5 kg-os kiszerelés és más kisebb vagy nagyobb mennyiség is előkészíthető. A bekevert folyékony tapétát utólag hígítani csak ragasztóoldattal javasolt! Az elkészítési idő összesen mindössze 45 perc!

Felhordás

A már előkészített Recitext alapanyagot műanyag glettlapáttal 2-3 mm vastagságban a falra simítjuk. A folyékony tapéta hengerelhető, szórható is, azonban ezeket a módszereket tapasztalt kivitelezőknek ajánljuk. A megkezdett falrészt egy munkamenetben kell felhordani, saroktól sarokig.

Száradási idő

A felhordott tapéta a falon 2-5 nap alatt szárad ki szépen egyenletesen. A folyamatos szellőztetést biztosítani kell, különben a nagy mennyiségben keletkező vízpára nem tud távozni a helyiségből, továbbá lehetőleg kerüljük a porral járó tevékenységeket. 

A kivitelezésből adódó hibákért felelősséget nem vállalunk!

Későbbi sérülések javítása:

Ha megsérül Recitext falborításunk, akkor nedvesítsük fel a sérülést és közvetlen környezetét, majd glettlapáttal simítsuk ki a hibát. 

Egyéb hasznos tippek

-Egyenetlenebb fal vagy kezdő kivitelezés esetén a kiszámolt mennyiségre célszerű lehet 10-15 %-ot rászámolni.

-A műanyag glettlapát sarkait kerekítsük le, így könnyebb sima felületet létrehozni.

-A Recitext felhordásának befejeztével nézzük meg súrolófénnyel a felületet, és simítsuk el az esetleges csíkokat, hibákat.

-A bekevert folyékony tapétát néhány napig nedves ronggyal letakarva, hosszabb ideig fagyasztóban tárolhatjuk.

-A későbbi sérülések, szennyeződések kijavítása céljából érdemes egy csomag kenhető textiltapétát félretenni.

-Dolgozzunk egyszerre két edénnyel, amíg az egyikből felhordjuk a masszát, a másikban ázzék a következő 
 ragasztóoldat, ezzel időt spórolhatunk meg.