A pamutba bújtatott otthon

Felhasználás

Alapozás

A tapétázásra szánt falfelület legyen por- és zsírmentes, vízálló és szilárd (hordképes). Előny, ha a fal színe egyenletesen takaró fehér vagy a tapéta színével egyező színű. Vízzel oldható bevonatokat, tapétákat, laza, régi festékrétegeket távolítsunk el. Az 1-2 mm-nél nagyobb egyenetlenségeket, repedéseket javítsuk ki. A Recitext kenhető textiltapéta nem alkalmas a fal nagyobb hibáinak kijavítására, viszont alkalmas a kisebb repedések és egyenetlenségek eltűntetésére.

Alapozáskor az a célunk, hogy a felhordott folyékony tapétából ne tudjon a víz olyan helyre szivárogni a falban, ahonnan bármilyen szennyeződést aztán ki tud oldani. Alapozáshoz általában elegendő a Recitext alapozó, azonban fokozott figyelemmel kell eljárnunk, ha az alábbi anyagok, struktúrák jelen vannak a falban: korom, nikotin, kátrány, beázásnyom, penészesedés, rozsdás szeg, enyves festék, adalékolt betonfal, ezüsthenger, CMC stb. Ezek jelenléte esetén vagy távolítsa el a szennyezőanyagot, vagy használjon mélyalapozót, majd valamilyen izoláló, folttakaró, vagy szerves oldószer tartalmú alapozó festéket. Mennyezeti gipszkarton esetén is ajánlott valamilyen vízzáró festék használata a Recitext alapozó előtt. Egyedi esetben, vagy bizonytalan helyzetben kérje szakma tanácsunkat és készítsen próbafelületet!

Új vakolat, betonfal, jó állapotú festett fal, és a fentebb említett módokon stabilizált fal estén következhet a Recitext alapozó használata. A Recitext alapozó a folyékony tapétához lett kifejlesztve, segítségével tovább csökkenthető a fal szívóhatása, és növelhető a felület érdessége (a benne lévő kvarcszemcsék miatt), mely segít a tapétapép felhordásában. Ügyelni kell az alapozó gyakori felkeverésére, és egyenletes felhordására. Csak az alapozás teljes száradása után kezdhetünk a tapétapép felhordásához! Száradási idő min. 24 óra!

A tapétapép elkészítése

A kiszerelés külön csomagolva tartalmazza a szükséges mennyiségű instant ragasztót. Az 1 kg-os kiszerelés 25 dkg-ot, melyet 11-12 liter langyos vízben keverőszárral elkeverünk, majd min. 30 perc oldódás után ismét átkeverünk. Ha ezek után még csomósodást észlelünk, várjunk még vele, vagy szűrjük át az oldatot. A csillámport vagy a színezőpasztát is az oldatba keverjük bele. Ezek után fokozatosan keverjük bele az 1 kg Recitext alapanyagot, és kézzel gyúrjuk azt pépes állagúra, majd 5-10 percig hagyjuk állni. A tapétapép keverésére a keverőszár használata tilos, mert összeroncsolja a pamutszálakat, és szerkezet módosulást okoz! Természetesen a fenti arányok betartásával a 2,5 kg-os kiszerelés és más kisebb vagy nagyobb mennyiség is előkészíthető. A bekevert folyékony tapétát utólag hígítani csak ragasztóoldattal javasolt!

Felhordás

A már előkészített Recitext alapanyagot műanyag glettlapáttal 2-3 mm vastagságban a falra simítjuk. A folyékony tapéta hengerelhető, szórható is, azonban ezeket a módszereket tapasztalt kivitelezőknek ajánljuk. A megkezdett falrészt egy munkamenetben kell felhordani, saroktól sarokig.

Száradási idő

A felhordott tapéta a falon 2-5 nap alatt szárad ki szépen egyenletesen. A folyamatos szellőztetést biztosítani kell, de óvjuk a hirtelen szárítástól, és lehetőleg kerüljük a porral járó tevékenységeket.

A kivitelezésből adódó hibákért felelősséget nem vállalunk!

Egyéb hasznos tippek

-Egyenetlenebb fal vagy kezdő kivitelezés esetén a kiszámolt mennyiségre célszerű lehet 10-15 %-ot rászámolni.

-A műanyag glettlapát sarkait kerekítsük le, így könnyebb sima felületet létrehozni.

-A Recitext felhordásának befejeztével nézzük meg súrolófénnyel a felületet, és simítsuk el az esetleges csíkokat, hibákat.

-A bekevert folyékony tapétát néhány napig nedves ronggyal letakarva, hosszabb ideig fagyasztóban tárolhatjuk.

-A későbbi sérülések, szennyeződések kijavítása céljából érdemes egy csomag kenhető textiltapétát félretenni.